Ако в четвъртък вечерта данните показват ясна и отчетлива тенденция към снижаване

...
Коментари Харесай

Ангелов: До края на седмицата ще има заповед за отваряне на детските заведения |

Ако в четвъртък вечерта данните демонстрират ясна и отчетлива наклонност към намаляване на разпространяването на ковид, в петък ще има заповед за яслите и детските градини. Това сподели здравният министър Костадин Ангелов на брифинг при връчването на 20 коли за спешна помощ за Спешната помощ.

Специализираните коли са част от плана за рационализация на Спешната помощ, по който ще бъдат доставени общо 400 коли за спешна помощ. До момента са получени 200 от колите, следва да бъдат доставени още 140, от които 40 са високопроходими. 

" Проектът продължава, в огромна част от регионите са подписани договорите за градежа на филиалите за незабавна помощ. Надявахме се, че до края на тази година ще можем да стартираме, само че в една от компаниите огромна част от чиновниците са заболели ", изясни министърът.

Той акцентира, че на брифинг в четвъртък ще може да даде справедливи данни за резултата от ограничаващите ограничения , защото тогава ще разполага с цялостната информация.

" Днес също имаме данни, които ни навеждат на мисълта, че отварянето на яслите и градините ще е допустимо от понеделник, само че няма безспорен отговор каква би трябвало да е обстановката, с цел да отворим всичко на 21. Важен е броят на позитивните проби, броят на лекуващите се в лечебните заведения и интензивните отделения, възрастовата конструкция на заболелите и умрелите, къде сме позиционирани по отношение на данните за Европа. Към седмицата след 14 би трябвало да имаме отговор ", изясни здравният министър.

За антигенните проби

" От самото начало аз съм за приравняването на антигеннните проби към PCR тестванията ", сподели министър Ангелов, само че посочи, че към момента има различия между експертите, които не са безапелационни, че по-бързите проби са задоволително справедливи. Той изрази вяра, че това ще се случи в най-скоро време. Повод за коментара му са изказванията, че антигенните проби са желани от огромна част от заболелите, тъй като са по-евтини, само че не се регистрират в осведомителната система, което прави статистиката за заболеваемостта у нас непълна.

За имунизирането на медиците

Списъците с желаещи да се имунизират медици в София се изготвят, за страната би трябвало да бъдат подготвени до четвъртък, заяви Ангелов и добави, че изкаралите инфекцията също могат да се имунизират.

Мерките и 8 декември

" От инспекциите на РЗИ знам, че няма огромно скупчване на хора в огромните курорти. Контролът сега е ориентиран главно към къщите за посетители, където имаме данни, че се приготвят празненства със скупчване на огромни групи от хора. Ако имате сигнали за сходни нарушавания, сигнализирайте ", прикани министърът.

Той още веднъж акцентира, че е-рецептата ще бъде въведена до края на годината и изясни проблемите с електронните посоки с компликациите в синхронизирането на софтуера на персоналните доктор с този на " Информационно обслужване ". По думите му въпрос на време е системата да стартира да действа обикновено.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР